Hírek

Andragógusok a Harruckernben

Andragógusok a Harruckernben
Az andragógia - felnőttképzés - a mai világban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen egyre többen szereznek új tudást, szakmát. Intézményünk korábbi vezetője Mikulán Róbert mindig támogatta a felnőttképzést, így meghívta az I. Andragógiai Nyári Egyetemet Gyulára a Harruckernbe.

Így a Magyar Pedagógiai Társaság Békés Megyei Tagozatának andragógia szakcsoportja a Harruckern János Közoktatási Intézményben rendezhette meg az I. Andragógiai Nyári Egyetemet 2012. július 6-8-ig.

 

 

I. Andragógiai Nyári Egyetem

Dr. Micheller Magdolna és Dr. Malatyinszki Szilárd


A résztvevők számára Avramucz György, az intézmény gyulai intézményegységének vezetője mutatta be a Harruckernek szerepét és az iskola jelentőségét a térségben. Őt Vedovatti Anildo, az MTA Andragógiai Albizottságának tagja követte, aki a felnőttképzésben és a szakképzésben megjelenő változásokról szólt gyakorlati előadásában. A péntek délután a közgazdaságtan jegyében telt, hiszen Árpási Zoltán ismertette kutatását és fejtette ki tapasztalatait a középiskolában történő közgazdasági oktatás jelentőségéről. A napot Dr. Simon Sándor zárta modern előadásával a mobiltelefónia gyakorlati hasznosításáról.


Az andragógia sem kerülheti meg a roma kérdést, hiszen az ő oktatásuk, képzésük a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában elengedhetetlen. A kurzuson a szombati napon bemutatták a romák életmódját, kultúráját, sőt zenéjét is.


A harmadik napon Csikós Gábor fejtette ki az önkéntesség jelentőségét a fiatalok életében és tárta fel litván tapasztalatait. Az előadássorozatot az andragógiai szakcsoport titkára, Dr. Malatyinszki Szilárd zárta előadásával és reményét fejezte ki, hogy a készülő felnőttképzési törvény nagy segítségére lesz a szakmának és a felnőtteknek egyaránt.


Dr. Micheller Magdolna a rendezvény megálmodója jelképesen átadta a stafétát a fiataloknak Ady Endre Ünnep a dombon című verséből származó gondolataival:

„Öregek Domb alján,
Fiatalok Dombon,
Öregek emléken
S fiatalok gondon."